UA

Механічні, оптичні та мембранні клавіатури

Коли справа доходить до клавіатури, мало елементів сприятиме більшому загальному досвіду, ніж тип механізму, який використовується для ідентифікації клавіш, що натискаються. Це стосується відчуття набору тексту, ігрових можливостей і того, чи сподобається вам використання цієї клавіатури. Щоб зрозуміти відмінності, ми розглянемо основні типи клавіатур: механічні, оптичні, мембранні та комбіновані.

Що таке механічна клавіатура

Що таке механічна клавіатура? Ця назва стосується клавіатур, які мають окремий перемикач для кожної клавіші, що складається зі штока, пружини та корпусу, а також металевих контактів, які допомагають реєструвати натискання клавіш. Коли ви натискаєте клавішу, ніжка рухається вниз і дозволяє контактам торкатися, таким чином надсилаючи сигнал на ваш комп’ютер. Це проста, фактично механічна операція – звідси й назва. Цікавий факт: зазвичай ніжка рухається вертикально на 3-4 міліметри, а електричні контакти з’єднуються десь в середині цього діапазону (1,5-2,2 мм). Це називається точкою спрацьовування. Натискання клавіші до кінця руху називається «виходом знизу» і, хоча це може бути частиною нормального використання, насправді не є обов’язковим для роботи механічної клавіатури.

Механічні перемикачі можна розділити на три основні категорії.

  • Лінійні перемикачі забезпечують рівномірний і постійний розподіл сили на всьому шляху від точки спрацьовування до низу. Геймери люблять ці перемикачі за їх швидкість.
  • Тактильні перемикачі дають удар посередині натискання клавіші, тому користувач може відчути фізичний («тактильний») зворотний зв’язок, коли досягнуто точки спрацьовування. Друкарі, тобто люди, які багато друкують, часто віддають перевагу тактильним перемикачам, оскільки вони здатні показати, коли їх достатньо натиснути, щоб надіслати сигнал на ПК, оскільки цей зворотний зв’язок допомагає підтримувати звичку друкувати легше, не переключаючись кожного разу . Легший набір – менше втоми для пальців.
  • Тепер третя категорія — це «клацаючі» перемикачі. Вони тактильні, але також мають досить відчутне клацання, чимось нагадуючи старі друкарські машинки. Деякі люди просто насолоджуються цим звуком, для деяких він додає ще один сенсорний сигнал для точки активації. Але в той же час «клацаючі» клавіатури зазвичай дратують колег, членів сім’ї чи будь-кого іншого в кімнаті.

Лінійні, тактильні та навіть «клацаючі» механічні перемикачі також можна зробити безшумними, хоча переважна більшість із них насправді є лінійними. Безшумні перемикачі мають спеціальні гумові втулки на штоку, які допомагають пом’якшити звуки, які вони видають під час руху.

Механічні клавіатури дозволяють значною мірою налаштувати їх. Перемикачі та їхні клавіатури є однією з частин, які користувачі зазвичай можуть замінити на власні, що дозволяє їм змінювати відчуття та звуки клавіатури. Вони також, як правило, більш довговічні з гарантованим терміном служби перемикача понад 50 мільйонів натискань.

Загальний вибір мембранних клавіатур

Мембранна клавіатура – це найдешевший і найбільш популярний вид клавіатур для продажу. Він називається так тому, що містить мембрану під ковпачками клавіш: комбінацію гумових ковпачків, які розміщені під клавішами, і простих електричних контактів під ними. Коли клавіша натискається вниз, її потрібно опустити вниз, щоб встановити контакт і зареєструвати натискання клавіші. У той час, як механічні перемикачі є окремими частинами для кожної клавіші, мембрана є одним блоком, що покриває всю клавіатуру.

Мембранні клавіатури відомі як тихі, економічні та тонкі, а також водостійкі. Гумові клавіші тихі під час друку, що може бути перевагою в чутливих до шуму середовищах (офіси, спальні). Простий механізм дозволяє виготовляти дуже тонкі пристрої, тому майже всі ноутбуки мають мембранні клавіатури. Крім того, мембранний шар може запропонувати додатковий запас для захисту від проливання рідини – практичний бонус, але не розраховуйте на це надто серйозно.

З іншого боку, їм не вистачає тактильного зворотного зв’язку, який дають механічні клавіатури (навіть з лінійними перемикачами), і вони не мають такої ж довговічності. Коли вони стають старшими, у них може виникати відчуття «кашоподібності», коли вони друкують. Очевидно, що для мембранних клавіатур можливості налаштування практично відсутні.

Що краще?

Отже, між мембранними та механічними клавіатурами є принципова різниця в їх конструкції. І тому, також, існує дуже реальна дискусія щодо механічної чи мембранної клавіатури, як кращого варіанту. Механічні клавіатури забезпечують набагато точніший тактильний набір. Вони, як правило, міцніші, з більшою стійкістю та можливістю налаштування, але в той же час вони віддають більше шуму (якщо не використовуються безшумні перемикачі) і вони дорожчі. Це може зайняти трохи звикання через довший хід клавіш.

Мембрани набагато тихіші, як правило, набагато дешевші та тонші. Як правило, вони підходять для загального набору тексту, але інколи ентузіасти або завзяті друкарі можуть захотіти більше. Але чи краще мембранні клавіатури за механічні? Напевно, ні, якщо не вважати «дешево» за «краще». Для типового використання в офісі або для покупців з обмеженим бюджетом мембранні клавіатури можуть підійти. З іншого боку, для серйозних геймерів або розробників програмного забезпечення переваги, які приносять механічні клавіатури, роблять все це вартим своєї ціни.

Гібридний підхід: меха-мембранні клавіатури

Вважається, що клавіатура з мехо-мембраною є найкращою з обох сторін. В ній використана мембранна основа з механізмом, подібним до перемикача зверху. Таким чином, ця конструкція намагається досягти тактильних відчуттів, близьких до механічної клавіатури з тихим, м’яким дотиком і низькою ціною звичайних мембранних клавіатур.

Проблема мехо-мембранних клавіатур полягає в тому, що вони справді золота середина і не можуть задовольнити тих, хто віддає перевагу тій чи іншій конструкції. Вони, як правило, дорожчі за звичайні мембранні пристрої, але не пропонують такого ж рівня налаштування чи довговічності, як справжня механічна клавіатура.

Оптичні клавіатури

Оптична клавіатура – це пристрій з окремими перемикачами, які замість чисто механічної дії з’єднання контактів використовують світло для визначення натискання клавіш. Коли ви натискаєте на клавішу, ніжка оптичного перемикача опускається вниз і перериває промінь світла від маленького світлодіода – це сигналізує про те, що клавіша натиснута.

Оптичні перемикачі в клавіатурі користуються великим попитом головним чином через їх високу швидкість, надійність і однакову роботу. Трохи менша складність означає, що оптичні перемикачі фіксуватимуть натискання клавіш швидше, ніж їх механічні аналоги. Оскільки фактичне приведення в дію не передбачає жодного фізичного контакту, оптичні перемикачі можуть прослужити набагато довше, ніж традиційні механічні. На відміну від механічних перемикачів, які мають рухомі частини та, з часом, зношуються або накопичують бруд, оптичні перемикачі зберігають свої відчуття та ефективність, поки вони використовуються.

Але оптичні перемикачі, як правило, також дорожчі з меншими можливостями налаштування, якщо порівнювати механічну та оптичну клавіатури. Тим не менш, вони стають все більш популярними в кіберспортивних та ігрових спільнотах.

Фактор профілю

Навіть незважаючи на безліч варіантів, представлених на ринку, середня механічна клавіатура з галузевими стандартними перемикачами та ковпачками має досить впізнаваний профіль – який, якщо сказати ввічливо, не дуже тонкий. Мембранні клавіатури можуть бути дуже тонкими, що підтверджено ноутбуками протягом десятиліть, але також існує багато настільних пристроїв для тих, хто хоче або потребує низькопрофільної клавіатури.

Поступово виробники механічних і оптичних клавіатур почали експериментувати в цій області. Зазвичай це проявляється у створенні перемикачів з меншим ходом, а останнім часом — у тонших клавіатурах. Коротша відстань переміщення змінює відчуття механічного (або оптичного) перемикача, але також дозволяє ще швидше реагувати на дії користувача.

Хоча це дає вам додаткову гнучкість, вибір між стандартною чи низькопрофільною клавіатурою, як правило, залежить від особистого смаку та застосування у вашому середовищі. Низькопрофільні перемикачі можуть сподобатися геймерам, яким потрібен швидший час відгуку, тоді як стандартні перемикачі є кращим вибором для тих, хто постійно друкує.

Вибір правильної клавіатури

Вибираючи клавіатуру, слід враховувати деякі моменти. Для чого ви збираєтеся її використовувати: лише для ігор, для набору тексту чи потроху для обох дій? Зважайте на шум, але якщо ви перебуваєте у спільних приміщеннях, враховуйте цей фактор. Якщо ви бажаєте замінити перемикачі або ковпачки клавіш, механічні клавіатури пропонують найбільший потенціал для персоналізації. Клавіатури можуть варіюватися від дуже доступних до відверто дорогих, тому враховуйте ваш бюджет перед покупкою. Найдешевшим вибором будуть моделі з мембраною.

Пам’ятайте, що клавіатура (разом з дисплеєм, мишею та гарнітурою) є основою між вами та комп’ютером. Ось чому особистий комфорт дуже важливий і це, справді, особиста перевага. Протестуйте клавіатуру в магазині перед покупкою, особливо при радикальному переході, наприклад, від низькопрофільних клавіш до звичайної механічної клавіатури (або навпаки): переконайтеся, що ваші пальці сприймають новий хід клавіш і силу натискання. Нарешті, ви можете дбати про естетику, наприклад RGB-підсвічення або якийсь особливий дизайн, який також може бути частиною розгляду. Що б ви не хотіли, ринок досить широкий, щоб задовольнити будь-який вибір.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

ВАМ ТАКОЖ МОЖЕ СПОДОБАТИСЯ
Олександр Бондаренко

Олександр Бондаренко

Автор блогу Lorgar

всі новини
Популярні публікації
ПРИЄДНУЙТЕСЬ ДО СПІЛЬНОТИ LORGAR!

Насолоджуйтесь улюбленими іграми на високоякісному обладнанні. Транслюйте свій ігровий процес і записуйте відео за допомогою мультимедійних пристроїв високого класу. Спілкуйтеся зі своїми одноклубниками та друзями, записуйте подкасти з найкращою якістю звуку.

Де купити Lorgar у вашій країні>>>

Отримайте додаткові переваги

Зареєструйтеся сьогодні